Šport > Nogomet
1314 ogledov

Kek: "To je bila nagrada za vse, kar so fantje dali na igrišču!"

EURO2024 Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca je za uvod EP igrala 1:1 z Dansko, zapravila veliko priložnosti, a tudi z ogromno sreče prišla do zadetka.

Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva v Stuttgartu igrala neodločeno 1:1 (0:1) z Dansko ter tako še na tretji izmed svojih štirih tekem na evropskih prvenstvih ostala neporažena.

Slovenija na sedmi medsebojni tekmi resda spet ni ugnala evropskih prvakov iz leta 1992, zdaj ima dva neodločena izida ob petih porazih, toda ta točka bo dodatno okrepila samozavest pred obračunoma s Srbijo 20. junija in z Anglijo 25. junija v Kölnu, ki bosta odločala o usodi Slovenije.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija je namreč pokazala dobro igro, še posebej v drugem polčasu, kjer je bila zadnje pol ure nesporno boljši nasprotnik. Slovenci so v tem obdobju zapravili ogromno lepih priložnosti, še posebej Andraž Šporar, medtem ko je po projektilu Benjamina Šeška Dance rešila vratnica.

Ko se je že zdelo, da boginja Fortuna tokrat ni na naši strani, pa je žogo po strelu Erika Janže le poljubila sreča. Po njegovem strelu z leve strani kazenskega prostora je namreč žoga na poti proti golu oplazila danskega nogometaša, spremenila smer in premagala nemočnega Kasperja Schmeichela.

Čeprav so imeli Slovenci pri izenačujočem zadetku obilico sreče, so si glede na prikazano ta zadetek povsem zaslužili, s čimer se je v prvi izjavi v uradnem prenosu strinjal tudi slovenski selektor Matjaž Kek.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Nismo bili pri vseh situacijah najboljši. Videlo se je, da so nekateri bili pod vtisom momenta. Že v prvem polčasu smo imeli priložnosti, ki bi jih morali realizirati. Potem pa nas je tale odbitek po strelu Janže nagradil za vse, kar so fantje dali na igrišču," je za TV Slovenija dejal Kek in se ob tem zahvalil tisočim slovenskim navijačem v Stuttgartu.

Tudi na novinarski konferenci po tekmi je nogometašem čestital za dobro odigrano tekmo, a poudaril, da vseeno vidi prostor za napredek. "Mislim, da je rezultat realen. V prvem polčasu je bilo preveč spoštovanja, v drugem, ko smo se osvobodili te neke impresije velikega tekmovanja, atmosfere, pa smo izgledali dosti boljše. Tekma mi je kot selektorju pokazala, koliko prostora še ima ekipa za napredek. Čestitam fantom, odigrali so pošteno tekmo v eni super kulisi in dejstvo je, da je ta neverjetna energija s tribune bila naš velik adut, ko se je tekma 'lomila'," je uvodoma zbranim novinarjem dejal Kek.

Slovenskim nogometašem je pred tekmo srečo zaželel tudi najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar, s čimer danski navijači niso bili najbolj navdušeni. A danes so bili Slovenci v zaključnem vzponu boljši tekmec. "Dobra primerjava. V sebi sem pričakoval, da se lahko nekaterim zgodi tak prvi polčas. Jasno, nihče od teh fantov, ki so danes igrali, še ni igral na tako velikem tekmovanju. Res debel led je prebit. Ko so videli, da lahko, potem so začeli igrati, kar me posebej veseli," je nadaljeval selektor.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tudi po golu so iskali drugega. Ne smemo pa pozabiti, proti kateri reprezentanci smo igrali, ki v vsakem trenutku lahko kaznuje. A vseeno se ne morem znebiti nerodnega občutka, kako naivno smo izpadli pri prvem golu in dvakrat, trikrat še naivno posredovali. Ampak to je šola in kot pravim že nekaj časa, drugo veliko tekmovanje bo ta ekipa začela dosti boljše," je še dodal 62-letni strateg.

Slovenija je dobro igrala celoten obračun, vseeno je pa je bil drugi polčas boljši. Kek pravi, da je to posledica samozavesti: "Videli so, da to ni nekaj, kar ne bi zmogli. Nekoliko drugače smo se tudi taktično dogovorili, pritisk na njihove veziste je bil malo večji. Predvsem smo šli malo višje in dosti drugih žog je kar naenkrat začelo prihajati k nam. Iz tega smo prišli do želje po izenačenju. Res je, da smo v teh trenutkih pustili malo preveč prostora, a smo jih na drugi strani presenetili z avtom."

"Če na eni strani pri strelu Benjamina Šeška nismo imeli sreče, nas je potem sreča poljubila pri odbitem golu in nas nagradila za željo, za vse, kar smo v zadnjem času delali. Toda prvi polčas je za razmisliti. Fantom čestitam, saj je danes cela Evropa videla, da je igrala Slovenija, videla je fantastične navijače," dodaja Kek, ki pravi, da ima z igralci še vedno ogromno za "predebatirati" in "potrenirati".

Kot je priznal, je med polčasom povzdignil glas, a le zato, da bi jim dal energijo, da bi jim dal vedeti, česa so zmožni. V primerjavi s tekmo v Koebenhavnu v kvalifikacijah za to EP je bila slika povsem drugačna, a na koncu dneva gre le za točko, Slovence pa čez štiri dni čaka že nova tekma. In kot še pravi selektor: "Ogromno je prostora za zadovoljstvo, je pa tudi dosti prostora za razmisliti, kako smo lahko še boljši."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 06:25 17.junij 2024.

    Bodimo realni Danci so bili boljši v vseh nogometnih prvinah .Imeli smo srečo.

  • Ender3 22:33 16.junij 2024.

    Če, če bodo tretji v tej skupini bo vse kar premorejo Kekovi izbranci.

Sorodne novice