Šport > Olimpijske igre
1507 ogledov

Pred obračunom s Srbijo fantastične novice iz slovenskega tabora

Slovenska odbojkarska reprezentanca Profimedia
Slovenski odbojkarji se bodo v torek za napredovanje v četrtfinale olimpijskih iger merili s Srbijo, verjetno pa bo lahko igral tudi Tonček Štern, ki ob poškodbi na tekmi s Kanado ni utrpel nobenega zloma.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo po uvodni zmagi proti Kanadi (3:1) v drugem krogu olimpijskega turnirja v Parizu v torek ob 17. uri igrala proti Srbiji. Z zmago bi si varovanci selektorja Gheorgheja Cretuja že predčasno zagotovili nastop v četrtfinalu.

Slovenija ima na vrhu skupine A tri točke, sledi ji Francija z dvema, potem ko je po petih nizih v nedeljo ugnala Srbijo. Ta ima eno točko, Kanada pa je na dnu brez. Zmaga Slovenije s 3:0 ali 3:1 bi tako pomenila, da bi Slovenija v skupini končala vsaj pred Srbijo in Kanado, ne glede na razplet drugega dvoboja drugega kroga med domačini in Kanadčani (21.00).

Toda Srbi ne glede na to, da so izgubili zadnje štiri tekme proti Sloveniji, niso naiven nasprotnik. To je na svoji koži trenutna generacija odbojkarjev občutila predvsem v finalu evropskega prvenstva pred petimi leti. Takrat so Srbi prav v Parizu slavili s 3:1 v nizih.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

"Iskreno o tem niti ne razmišljamo. Gremo tekmo za tekmo, točko za točko, niz na nizom. To je edini način, da prideš do rezultata, ki si ga želiš, vsaj kolikor vem sam," je namigovanja o nekakšnem pariškem maščevanju ovrgel kapetan Tine Urnaut. Po tekmi proti Kanadi, v kateri je Slovenija prikazala zavidljivo raven odbojke, a tudi precej nihanj, je kapetan zasedbe obrnil pogled proti tekmi s Srbi.

"Srbija je zagotovo zelo dober nasprotnik, to so pokazali na zadnji tekmi, tudi v Stožicah in na vseh prejšnjih medsebojnih tekmah. Moramo se čim bolje spočiti, nato pa iti na polno, točko za točko. Dokler bomo na turnirju, bomo puščali srce na igrišču," je javnosti boj do zadnjega atoma moči obljubil 35-letni Korošec.

Srbi so sicer v nizu treh zaporednih porazov, a tudi ti nosijo posebno težo. V nedeljo so šele po odločilnem nizu izgubili proti domačinom in aktualnim olimpijskim prvakom, v Stožicah so pred tem v ligi narodov močno namučili slovensko izbrano vrsto in prav tako izgubili šele po petem nizu. Prav tako v ligi narodov pa so z 2:3 izgubili še proti Poljski, eni glavnih favoritinj za naslov olimpijskih prvakov. Gre torej za zasedbo, ki je vredna spoštovanja.

"Olimpijske igre so seveda veliko tekmovanje, tako močno smo si ga želeli in vemo, da se je težko uvrstiti nanj. Z glavo smo pri stvari. Iskreno smo se pred prvo tekmo pogovarjali, da tej zgodovinski tekmi ne smemo dajati prevelike teže, ker bo sicer vse skupaj precej težje," je spregovoril Jan Kozamernik.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Odbojkarji seveda niso roboti in uživajo v olimpijskem nastopu. Vseeno pa imajo za sabo že ogromno zahtevnih tekem na najvišji ravni, da to nanje ne vpliva preveč. "Glava je bila na pravem mestu, bili smo prisotni. Hitro smo se prilagajali na stvari in to te lahko pripelje zelo daleč. To je zgolj še eno tekmovanje, se strinjam, in treba je dobro igrati, če želiš priti daleč," dodaja Kozamernik.

Mlajši reprezentanti olimpijske igre dojemajo malce drugače. Rok Možič, ki je moral na prvi tekmi za nekaj časa vskočiti na teren namesto poškodovanega Tončka Šterna, je priznal, da ob pogledu na pet krogov srce zaigra malce drugače. Vseeno to po njegovem mnenju prinaša dodatno prednost.

"Zdi se mi, da smo že en teden tu v olimpijski vasi, toliko stvari se dogaja. Ni enostavno obdržati osredotočenosti. Ena tekma nič ne pomeni, vemo, kaj si želimo. Želimo dobiti vsako tekmo v skupini in iti naprej v najboljšem položaju. Zdaj smo tu in ne smemo popuščati niti za en odstotek, kvečjemu moramo dodati kakšnega več," pravi 22-letni Štajerec.

Kar pa se tiče omenjenega odličnega slovenskega korektorja, ki si je na tekmi proti Kanadi poškodoval kazalec na levi roki, je Slovenija v ponedeljek popoldne prejela fantastične novice, saj so dodatne preiskave pokazale, da vendarle ne gre za kakšen zlom ter da ne bo potrebna operacija. Po zadnjih informacijah naj bi najbolj učinkovit igralec prve tekme tako z nekaj bolečinami ter povitim prstom nastopil tudi proti neugodni Srbiji, ko bo Slovenija poizkušala potrditi pot v četrtfinale.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:15 30.julij 2024.

    Nisem nič prebral,kakšne novice?

Sorodne novice