Šport > Kolesarstvo
5052 ogledov

Fantastičen odgovor Pogačarja na namigovanja o dopingu

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar se je po zmagi na dirki po Franciji moral braniti tudi pred standardnimi obtožbami o uporabi dopinga.

Tadej Pogačar v letošnjem letu ponovno prestavlja meje mogočega, potem ko je šestim etapam in skupni zmagi na Giru dodal prav toliko etapnih zmag in še svojo tretjo rumeno majico skupnega zmagovalca na Touru. S tem je postal šele osmi kolesar v zgodovini in prvi po letu 1998 in Marcu Pantaniju, ki mu je v istem letu uspel zgodovinski par Giro-Tour.

A Pogačar ni le slavil na Touru, naravnost pometel je s konkurenco, ki je bila tako močna kot že dolgo ne. Najbližja zasledovalca in ob obeh Slovencih zagotovo najboljša kolesarja sveta za velike tritedenske dirke, Danca Jonasa Vingegaarda in Belgijca Remca Evenepoela, je premagal za več kot šest oziroma devet minut, medtem ko je četrti kolesar dirke Joao Almeida zaostal že za dobrih 19 minut.

Ob njegovih izjemnih uspehih so se v nekaterih krogih pojavili tudi različni dvomi v čistost Pogačarjevih uspehov, za kar pa Tadej pravi, da je to povsem razumljivo glede na preteklost tega športa. "Vedno bodo prisotni dvomi, ker je bil sloves kolesarstva v preteklosti tako načet. Ampak to je bilo pred mojim časom." 

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Po eni strani je kolesarstvo šport, ki ima slabo preteklost. Po drugi pa se bodo vedno našli tisti, ki imajo razlog, da te sovražijo. V vsakem športu, v vsaki situaciji, če nekdo zmaguje, bo vedno prisotno ljubosumje, vedno bo imel sovražnike. Če nimate sovražnikov, potem vam ne uspeva. Vedno se bo pojavil nekdo, ki bo slabo govoril o vas. Mednarodna kolesarska zveza in protidopinška agencija sta vložili veliko denarja v to, da sta počistili ta šport, ki je zdaj en najbolj čistih izmed vseh," je o tej temi nadaljeval Pogačar.

"Pa tudi sicer, takšno početje se enostavno ne splača. Da vzamete nekaj, kar lahko ogrozi vaše zdravje, vaše srce, je izjemno neumno. Lahko kolesarite do 35. leta, nato pa je še dolga pot uživanja življenja. Bilo bi neumno, da bi vrgli vse ostalo stran in tvegali svoje življe za kolesarstvo. Obstaja veliko več kot kolesarstvo, to je samo igra. Želite si zmagati, toda zmaga ne pomeni vsega. Zakaj tvegati svoje zdravje? Že tako ali tako preizkušamo meje naših teles," je na odličen način Pogačar pojasnil, zakaj se ne splača jemati nedovoljenih poživil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice