Šport > Kolesarstvo
1110 ogledov

Ostali trije Slovenci o Tadeju: "Takrat smo ga res poizkušali zlomiti, toda ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Mezgec in Tratnik zadovoljna po Touru, Mohorič vesel konca trpljenja, vsi trije čestitali Pogačarju.

Ob Tadeju Pogačarju, ki je tretjič osvojil dirko po Franciji, so cilj v Nici videli še trije Slovenci. To so bili Jan Tratnik, Luka Mezgec in Matej Mohorič. Medtem ko sta bila prva dva zadovoljna s predstavami na sicer zahtevnem Touru, je Mohorič po številnih težavah komaj čakal na njegov konec.

"Zadovoljen ne morem biti. Počutim se zelo utrujeno, ampak upam, da bom po nekaj dneh počitka spet pravi in bom lahko na OI odšel v dobri kondiciji," je v pogovoru za slovenske medije po vožnji na čas v Nici dejal Mohorič. Devetindvajsetletnik iz Podblice si bo letošnji Tour zapomnil po "veliki utrujenosti po bolezni ter po vročini, najbolj prijetno je pa zdaj, ko je konec vsega".

Po drugi strani se je razveselil tudi domačih navijačev: "Najlepše je bilo videti slovenske navijače, teh je bilo nešteto ob progi, sploh v zadnjih dneh v Alpah. Vsem bi se zahvalil za pot in spodbudo. To nam veliko pomeni. Slovenci smo še enkrat več dokazali, da smo športni narod."

Na francoski pentlji je lovil četrto etapno zmago, a pravzaprav nikoli ni bil blizu. Bolezen med Tourom mu je vzela preveč moči, a se Mohorič ne vdaja. "Kolesarstvo je polno vzponov in padcev, ampak ne definirajo te padci, temveč kako se po njih pobereš," je še dodal Mohorič.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Tour je bolj zadovoljen končal Mezgec, ki je bil ves Tour v službi sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna. "Vsekakor smo zadovoljni. Prišli smo po etapno zmago in jo dobili. Sicer so potem apetiti postali malce večji, ko smo videli, kako hiter je Dylan, ampak se ni izšlo za še eno zmago," je dejal izkušeni Kranjčan.

Kot najtežji trenutek je izpostavil petkovo vzpenjanje pod nebo. "Najtežji dan je bil čez Col de la Bonette. Sovražim dolge klance in ta je bil res dolg," je 35-letnik dejal po prečkanju 2802 m visokega in 23 km dolgega klanca.

Zahtevnost letošnjega Toura je ocenil z 8,5 ali 9. "Mogoče je problem, kar se ne vidi po televiziji, da moramo tudi v nevtralni vožnji voziti po 15 km, tudi po etapi moramo kdaj po klancu navzdol še 20 km do hotela in potem se vse to nabira iz etape v etapo," je pristavil.

Zdaj ga v nadaljevanju sezone čakajo novi izzivi, a za zdaj še ne ve, kje: "Ideje so bile, da bi startal Vuelto, ampak želja ekipe je, da grem s Calebom Ewanom na sprinterske dirke. Mogoče Poljska, mogoče Eneco Tour, Vuelta, o tem se bomo odločali po olimpijskih igrah."

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

Olimpijske igre čakajo tudi Tratnika, edinega Slovenca z dvojnim programom. Ob cestni dirki bo tekmoval tudi v vožnji na čas.

Kolesar iz Idrije je bil vesel že uvrstitve v ekipo za Tour v dresu Visma-Lease a Bika: "Ponosen sem na to, da sem bil sploh izbran v ekipo z dvakratnim zmagovalcem Toura. To pomeni, da moram imeti določene fizične lastnosti in nekaj znanja. Ponosen sem, da sem skozi celoten Tour vse naloge opravil 100-odstotno. Nisem videl, da bi kje napravil kakšno veliko napako."

Ponosen pa je bil tudi na svojega kapetana Jonasa Vingegaarda: "Jonas se spomni, kaj se je zgodilo aprila, a je prišel na Tour in se boril za zmago. Dobil je etapo, sicer je bil drugi skupno, a je še vedno lahko izjemno ponosen. Pri takem padcu pridejo določeni strahovi. Da je tako hitro prišel nazaj za Tour, ki je najbolj stresna dirka, si zasluži velike čestitke."

Tratnik je zase dodal, da za sabo nima lahkega obdobja. Od februarja je nenehno v pogonu, grdo je padel na Gent-Wevelgemu, a kljub temu tudi v nadaljevanju veliko dirkal, med drugim tudi na Giru. Kot vsi Slovenci pa se je razveselil navijačev ob cestah: "Izjemno. Vprašal sem se, ali sem na dirki po Sloveniji ali Franciji, toliko zastav je bilo. Navijači so bili super in to mi je dalo nekaj dodatnih vatov za alpske etape."

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodal je, da je bil Pogačar na tem Touru premočan. "V 15. etapi smo res skušali zlomiti Pogačarja v daljši etapi in z visokim tempom na klance. Letos je bil nepremagljiv. Jonas ni odnehal in je še naprej poskušal, kar mi je všeč. Tadej je bil letos res stopničko višje," je še priznal Tratnik.

O rojaku, ki je dobil svoj tretji Tour, sta spregovorila tudi Mohorič in Mezgec. "Vesel sem Tadejevega uspeha, zelo mu privoščim. Tukaj okoli Monaka veliko trenirava in vem, koliko mu ta zmaga pomeni in koliko je bilo razočaranja v zadnjih dveh letih. Dokazal je, da je trenutno najboljši kolesar na svetu," je Pogačarja pohvalil Mohorič.

"To, kar Tadej dela, ... Res je na poti do naziva najboljšega vseh časov. Lepo je živeti v tem obdobju in si deliti cesto z njim. Slovenskih zastav je iz leta v leto več in s tem smo res lahko zadovoljni," pa je dodal Mezgec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice